Ceritficat VML Dana Elena Ciobanu - Logoped in PitestiCiobanu Dana este primul logoped care aduce in Arges metoda VML(Invatarea verbala motorie), facand parte din primii 15 specialisti din Romania formați de Dr. Elad Vashdi.

 

     Metoda VML (Invatarea verbala motorie) este folosita pentru tratamentul apraxiei limbajului (Chilhood Apraxia of Speech – CAS).

 

     Ce este apraxia?

Se presupune că apraxia este o tulburare de vorbire neurologică ce afectează abilitatea copilului de a planifica, executa și ordona seriile precise de mișcări ale limbii, maxilarelor, buzelor și palatului care sunt necesare pentru o vorbire inteligibilă. Aceasta este cunoscută ca apraxie verbală. Apraxia orală, pe de altă parte, se referă la dificultățile legate de mișcările nonverbale precum suflatul, pupatul sau lingerea mâncării de pe buze. Copiii cu apraxie verbală sunt capabili să audă și să înțeleagă cuvinte, dar au probleme cu abilitățile motorii necesare pentru emiterea consoanelor și vocalelor în cuvinte rostite. Chiar dacă pronunță corect câteva cuvinte ori fraze (automatisme), ei nu pot imita ceea ce li se solicită.


Care sunt cauzele?

Deși cercetătorii au câteva teorii, cauza exactă a apraxiei nu este încă cunoscută. Unii cred că este rezultatul unui deficit de auz ce afectează abilitatea copilului de a detecta și encoda sunetele vorbirii dintr-o conversație orală. Alții sugerează că apraxia este o problemă de învățare a limbajului; copilul are dificultăți în a costrui un sistem de limbaj similar adultului. Una dintre teorii consideră că micuții pot stoca sunete și silabe în creierul lor dar le lipsește abilitatea de a organiza și ordona în mod constant mișcările necesare producerii vorbirii inteligente. Alții susțin că apraxia este o afecțiune neurologică ce afectează abilitatea creierului de a trimite semnalele potrivite pentru a mișca mușchii implicați în vorbire. Cercetătorii din Anglia au identificat o genă familială legată de apraxie. Totuși, este puțin probabil ca acestă genă să explice majoritatea apraxiilor.


Care sunt semnele?

Încă de timpuriu, copiii pot avea greutăți în învățarea primelor cuvinte:

  • Gângurit limitat sau puțin;

  • Primele cuvinte pot să nu apară niciodată,

  • Mijloacele de comunicare preferate sub doi ani sunt arătatul cu degetul sau emiterea unor sunete guturale (grohăitul);

  • Primele forme de cuvinte apar după 18 luni fără a se transforma în cuvinte inteligibile până la 2 ani;

  • Un cuvânt sau propoziție sunt folosite în locul altor cuvinte după vârsta de 2 ani.

Pe măsură ce copilul crește, problemele devin mai specifice:

  • Poate spune uneori corect cuvinte sau propoziții , dar este incapabil să repete sau să imite când i se solicită;

  • Erori inconsecvente în vorbire (Ex. copilul poate spune corect ”bebe”, iar data viitoare să spună ”dede”, ”be” sau ”e”);

  • Folosește puține consoane; poate folosi doar b, m, p, t, d și h;

  • Depune efort în ”găsirea” cuvântului; adică amintirea și emiterea corectă a cuvântului;

  • Există o discrepanță semnificativă între ceea ce înțelege copilul (limbaj receptiv) și ceea ce poate pronunța (limbaj expresiv);

  • Simplifică cuvinte eliminând sau înlocuind sunete (Ex.: ”elefant” devine ”fant”);

  • Poate spune cuvinte corect, dar vorbirea devine neinteligibilă când propozițiile sunt mai lungi.

 

     Metoda VML a fost elaborata de  dr. Elad Vashdi din Isarel pe parcursul ultimilor 20 de ani si a post practicata si invatata mai intai in Isarel, apoi in Australia, Polonia, Slovenia, SUA, Rusia si in alte tari de pe intreg globul. Peste 100 de copii au fost evaluati si tratati in acesti ultimi ani cu Metoda VML.

     Metoda VML foloseste o tehnica unica de analiza si interventie, prin promt manual si principii de invatare motorie pentru a-l ajuta pe copil sa pronunte consoanele, vocalele, silabele si, nu in ultimul rand , cuvintele. Ofera solutii si pentru o serie de abilitati preverbale precum: controlul oral-motor, tulburarea senzoriala orala si controlul respiratiei. Metoda VLM trateaza aspectele motorii ale vorbirii folosind o abordare inter-disciplinara, luand in considerare toate aspectele dezvoltarii copilului.

     Metoda VML este un instrument unic in recuperarea tulburarilor de vorbire datorita: numarului mare de tehnici incluse in aceasta metoda, organizate intr-un mod structurat, abordarii inter-disciplinare, cunostintelor ce cuprind mai multe discipline, celor 20 de ani de experienta cu rezultate semnificative bazate pe parcursul mai multor ani de interventie consistenta.

 

 

     Clientela vizată

     La început, metoda VML a fost folosită pentru tratarea copiilor cu autism şi apraxie. În ultimii ani, metoda a fost încercată atât pe cazuri prezentând diferite sindroame, cât şi pe cazuri de apraxie cu diferite grade de gravitate, de la copii lipsiţi de orice capacitate verbală şi prezentând forme grave de apraxie orală motorie, până la copii cu tulburări de vorbire minore.

     Metoda VML poate fi benefică, de asemenea, pentru adulţii cu apraxie de vorbire. Spre deosebire de apraxia de vorbire infantilă, apraxia de vorbire la adulţi este un sindrom dobândit la o vârstă mai înaintată, în urma unui traumatism cerebral.

     Metoda VML îi poate ajuta pe copiii cu apraxie sau cu alte întârzieri de vorbire (în principal cele având cauze de natură motorie). Nu există o limită de vârstă în ce priveşte folosirea metodei, dar planul de intervenţie poate varia în funcţie de vârsta pacientului.