Reusim să îi ajutăm pe copii dacă identificăm tulburările de limbaj cât mai devreme şi dacă utilizam metodele adecvate specificului dificultăţii.
Nu trebuie amanata rezolvarea problemelor în speranţa că acestea se vor rezolva de la sine pe măsură ce copilul creşte. Exista riscul agravarii acestora şi efortul pentru recuperare va fi mult mai mare.
Cum stiu parintii daca este nevoie sa merga cu copilul la logoped?
Dacă sunt sesizate anumite probleme: dificultati accentuate de pronuntie a unuia sau mai multor sunete, vorbirea neclara, exagerat de rapida sau mult prea lenta, dificultati in a-si insusi limbajul scris-citit, precum si abilitatile matematice, intarziere in dezvoltarea limbajului fata de copii de aceeasi varsta, vorbirea dezorganizata,daca copilul se balbaie,parintii trebuie sa ceara sfatul unui logoped. El va spune dacă este cazul inceperii un program terapeutic şi care este acesta.
Fiecare copil este unic şi modul lui de a reacţiona la probleme, ritmul său şi stilul de a învăţa sunt diferite.
Colaborarea intre parinti si logoped este esentiala
Prin colaborarea intre parinti si logoped direcţionarea eforturilor spre aceleaşi obiective şi adoptarea unei atitudini comune, copilul va beneficia de un ajutor eficient şi va înregistra progrese.Trebuie aduse la cunoştinţă parintilor etapele urmărite de intervenţia logopedică, ca şi progresele obţinute. Acestea vor deveni criterii de observare şi evaluare a limbajului la copilul respectiv.
Orice intervenţie logopedică are nevoie, pentru a fi de succes, de permanentizarea rezultatelor obţinute şi de aceea, o serie de sarcini pe care le recomandă logopedul trebuie repetate acasă.
Vom lăuda copilul pentru orice reuşită, oricât de mic ar fi progresul la început. Motivaţia este foarte importantă.